Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Hava Kirliliği Beyin Gelişimini Nasıl Etkiliyor?

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan ve Environment International adlı bilim dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, erken ve orta çocukluk döneminde diğer çocuklara kıyasla daha yüksek hava kirliliğine maruz kalan çocukların beynindeki önemli bölgeler arasında daha zayıf bağlantı olduğu tespit edildi.

Çalışmada Hollanda’nın Rotterdam kentindeki 3 bin 626 çocuğun verileri incelendi. Hava kirliliğine maruz kalma durumu ile beyin bağlantısı arasındaki ilişki incelendi ve erken yaşta hava kirliliğine maruz kalmanın beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlendi.

Çocukların doğumdan 3 yaşına kadar maruz kaldığı hava kirliliğinin, beyindeki bağlantıları azalttığı ve farklı bilişsel işlevlerin gerçekleşmesini sağlayan beyin ağlarına zarar verdiği ortaya çıktı.

Akciğer ve Beyin Arasındaki Bağlantı

Hava kirliliği konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Danışman Nöroloğu Doç. Dr. Semih Ayta, hava kirliliğinin iç veya dış ortam havasının kimyasal, fiziksel veya biyolojik ajanlarla kirlenmesi olduğunu belirtti. Ozon, kükürt dioksit, azot dioksit gibi kirleticilerin solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu ifade etti.

Özellikle ince partikül maddelerin akciğer hücrelerine zarar verdiğini ve kana karışarak beyne ulaşabildiğini vurgulayan Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Çocuklarda Hava Kirliliği Etkileri

Çocukların hava kirliliğine özellikle hassas olduğunu belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin beyin gelişimini, algıyı, öğrenmeyi etkileyebileceğini ve hatta otizm spektrum bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Hava kirliliğinin ayrıca çocuklarda epilepsi, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarını artırabileceğini açıkladı.

Hava kirliliği ile mücadelede fosil yakıtlardan uzaklaşmanın önemine vurgu yapan Dr. Ayta, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hava kirliliği izleme istasyonlarının sayısının artırılması ve verilerin halka şeffaf bir şekilde ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Hava kirliliğinin azaltılması için tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 81 ilde eş zamanlı başlatılan program ile sağlık personelinin vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri gerçekleştireceğini duyurdu.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.