Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Gençler Arasında Elektronik Sigara Kullanımı Hızla Artıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, Türkiye’de 13-15 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 20’sinin elektronik sigara kullandığını belirterek aileleri uyardı. Prof. Dr. Salepçi, bu ürünlerin USB bellek ya da oyuncak gibi göründüğünü ve kokusuz oldukları için fark edilmelerinin çok zor olduğunu ifade etti. Elektronik sigaranın akciğer hasarı yapma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Salepçi, tütün endüstrisinin çocukları hedef aldığını belirtti ve aileleri son derece dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Elektronik Sigaralar Gerçekten Tehlikeli mi?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi elektronik sigaraların sanılandan daha tehlikeli olduğunu belirtti. Her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğine işaret eden Salepçi, bu kayıpların büyük bir kısmının aktif ve pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Gençler arasında elektronik sigara kullanımının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını belirten Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini söyledi. Salepçi, gençlerin sadece karizmatik görünmek için bile sigaraya başladığını ve elektronik sigaraların cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla gençlerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Nikotin Bağımlılığı ve Riski

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı puff barların içinde 300’e kadar likit bulunduğunu ve ciddi miktarda nikotin içerdiğini belirtti. Bu durumun ciddi bir bağımlılık riski taşıdığını vurgulayan Salepçi, ailelerin genellikle çocuklarının elektronik sigara kullandığını fark edemediğine dikkat çekti.

Akciğer Hasarı ve Diğer Riskler

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların akciğer hasarı riskini artırdığını ve geri dönüşü olmayan solunum yetmezliklerine yol açabileceğini belirtti. Akciğer kanseri riskini artırdığını ve hayati sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Salepçi, elektronik sigaraların içerisine katılan maddelerin hastalara ciddi zararlar verebileceğini ifade etti.

Yasal Düzenlemelere Rağmen Ulaşım Kolaylığı

Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de elektronik sigaraların kullanımını yasaklayan yasal düzenlemelere rağmen bu ürünlere ulaşımın hala kolay olduğuna dikkat çekti. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere sahip olabileceğini ve bu konuda ailelerin ve okulların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ailelerin Dikkatine

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların gençler üzerindeki etkileri nedeniyle acil denetlenmesi gerektiğini ve 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini belirtti. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan çocuklarda semptomları şiddetlendirebileceğini ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 81 ilde eş zamanlı başlatılan program ile sağlık personelinin vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri gerçekleştireceğini duyurdu.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.