Türkiye’de 10 Anadolu parsı görüntülendi: Hepsi erkek
Anadolu Parsı Türkiye’de Yeniden Keşfediliyor
Türkiye’de nesli tükenmiş olarak düşünülen Anadolu parsı, 8 Ağustos 2019’da Batı Akdeniz’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından görüntülendi. Bu nadir görüntülemeden sonra Türkiye genelinde yüzlerce fotokapanla bilimsel araştırmalar sürdürülüyor. DKMP 6’ncı Bölge Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) tarafından yürütülen proje kapsamında, yaklaşık 400 fotokapan sadece Ege ve Batı Akdeniz bölgelerine yerleştirildi. ISUBÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi’nden Dr. Yasin Ünal, Anadolu parsı hakkında Türkiye’deki son bilgileri paylaştı.
DİŞİSİ, AKRABASI VE YAVRU OLARAK İDİRİLİYOR
Dr. Yasin Ünal, Türkiye’de Anadolu parsıyla ilgili araştırmaların 2010 yılından beri devam ettiğini belirtirken, 2019 yılında yapılan fotokapan çalışmalarının Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. ISUBÜ ile yapılan iş birliğiyle başlatılan araştırmalarda, Anadolu parsının dişisi, akrabası ve hatta yavrusuna dair veriler elde edilmesi hedefleniyor.
400 FOTOKAPANLA İZLENİYOR
Dr. Yasin Ünal, farklı habitatlarda potansiyel Anadolu parsı bireylerinin tespiti için fotokapan yönteminin kullanıldığını belirtti. Yaklaşık 400 fotokapanın TÜBİTAK, ISUBÜ ve Kazancı Holding desteğiyle bölgede aktif olarak çalıştığını ifade etti. Bu çalışmaların amacı, yeni bireyleri tespit etmek ve özellikle dişilerin bulunarak yavrularının gözlemlenmesini sağlamak.
BATI AKDENİZ’DE GÖRÜNTÜLENEN ERKEK BİREY
Anadolu parsının IUCN tarafından tehlike altındaki türler listesinde yer aldığını vurgulayan Dr. Ünal, bu türün biyoçeşitliliğin ve Anadolu kültürünün önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmalarda şu ana kadar görüntülenen bireylerden sadece erkekler olduğunu belirten Dr. Ünal, dişilerin varlığının henüz kesinlik kazanmadığını ifade etti.
TÜRKİYE’DE TESPİT EDİLEN 10 BİREY VAR, HEPSİ ERKEK
Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yeni Anadolu parsı bireylerinin tespit edildiğini belirten Dr. Ünal, bu bölgede yaklaşık 10 erkek bireyin olduğunu açıkladı. Ancak henüz dişi bir bireye rastlanmadığını ifade etti.
DİŞİLER ÇOK TEDİRGİN
Dişilerin özellikle hamilelik döneminde çok tedirgin olduğunu belirten Dr. Ünal, bu durumun bilimsel çalışmalarla da desteklendiğini söyledi. Anadolu parsının popülasyonu hakkında net veriler olmamakla birlikte, sınırlardaki yapılanmaların türün yayılımını etkileyebileceğini ifade etti.