Tel Aviv’e asılan pankartın şifreleri: İbrahim Anlaşması nedir?

Tel Aviv’deki Reklam Panosu ve İbrahim Anlaşmaları

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bir reklam panosunda yer alan pankart, gündemi salladı. Pankartın üzerinde “Abraham (İbrahim) İttifakı, Yeni Orta Doğu zamanı” ifadeleri bulunuyor. Peki, bu pankartın ardında yatan sırlar nelerdir ve İbrahim Anlaşması hakkında ne bilmek gerekiyor?

Ünlü isim Demir, Orta Doğu’da büyük çatışmaların sona ereceğini ve Üçüncü Dünya Savaşı’nın gerçekleşmeyeceğini iddia ediyor. Demir’e göre, tüm bu savaşların ardındaki asıl amaç Orta Doğu’da yeni bir dönemin başlatılması.

Demir’in açıklamalarına göre, Tel Aviv’de asılan pankart İbrahim Anlaşmaları’nın bir parçasıydı. Bu anlaşma, uzun süredir Orta Doğu’da hayata geçirilmeye çalışılan bir projeydi ve başlangıcı, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın katılımıyla 7 Ekim’den önce yapılmıştı. Ancak, 7 Ekim’de yaşananlar İbrahim Anlaşmaları karşıtı bir İran saldırısı olarak yorumlanabilir.

İsrail ve ABD, 7 Ekim sürecini fırsata çevirerek Orta Doğu’da yeni bir dönemi başlattı. Bu süreçte, Gazze’de insanlık dışı saldırılar gerçekleşti.

“Yeni Bir Orta Doğu Vizyonu”

İran’ın etkisizleştirilmesi süreci, İbrahim Anlaşmaları’nın başarılı olmasıyla ilintili olarak gerçekleşti. Bu anlaşmalar, yeni bir Orta Doğu vizyonunu öngörüyor.

ABD eski Başkanı Trump, Suriye’nin İbrahim Anlaşması’na katılmasını istediğini açıklamıştı. Suriye’nin bu anlaşmanın merkezinde yer alabileceği belirtilmişti. Ancak, Türkiye’nin bu süreçte neden yer almadığı sorusu da akıllarda.

“Mediterranean Havzası’nın Geleceği”

İbrahim Anlaşmaları sadece Gazze ve Filistin meselesini değil, geniş kapsamlı bir Orta Doğu vizyonunu temsil ediyor. Tarihsel olarak, Akdeniz havzası ticaretin ve medeniyetin yoğunlaştığı bir bölge olmuştur ve bu anlaşma da bu bölgenin geleceğini şekillendirecek.

Yenilenebilir enerji ve teknolojinin merkezi olması beklenen Akdeniz havzası, birçok ülkenin katılımı ile oluşan bir yapıya sahiptir. Bu bölge, dünya ekonomisinde yeni bir dinamizmin merkezi olabilir.

“Orta Doğu’nun Geleceği Nasıl Şekillenecek?”

İbrahim Anlaşmaları, Orta Doğu’nun siyasi manada yeniden şekillenmesini hedefliyor. Ekonomik gerekçelere dayanan bu projede, asıl amaç Orta Doğu’nun geleceğini değiştirmek.

İbrahim Anlaşmaları, eski ABD Başkanı Trump’ın yönetimi sırasında imzalanan ve İsrail-Filistin barış girişimi ile benzer kaderi paylaşan anlaşmalardır.

2020 İbrahim Anlaşmaları

  • 15 Eylül – İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri normalleşme anlaşması ve Bahreyn-İsrail normalleşme anlaşması
  • 22 Aralık – İsrail-Fas normalleşme anlaşması
  • 24 Aralık – İsrail-Sudan normalleşme anlaşması

Related Posts

Bakan şovda, ormanlar alev alev!

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye’nin dört bir yanında devam eden orman yangınlarına karşı yetersiz hava müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Orman yangınları sürerken Bakan Yumaklı’nın “Tarihin en güçlü hava gücüne sahibiz” açıklamasına rakamlarla yanıt verdi Öztürkmen, “Sadece 1 uçak eklenmiş! İhaleler iptal, uçaklar ortada yok” dedi.

Çin’i sel vurdu: 18 bin kişi tahliye edildi

Çin’in Xianfeng kentinde meydana gelen sel sonucu yerleşim yerleri sular altında kaldı, 18 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Henan eyaletinde ise sel nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi kayboldu.

Ümit Özdağ: ‘Askerimize saldırı var ancak açıklamıyorlar’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kuzey Irak’ta terör örgütü tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırı olduğunu ancak yetkili makamlar tarafından açıklanmadığını iddia etti.

ABD, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandıran bir başkanlık kararnamesi imzaladı

60 füze, 477 dron… Rusya’dan Ukrayna’ya dev hava saldırısı

SON dönemde Ukrayna’ya yönelik saldırılarını yoğunlaştıran Rusya, önceki gece bugüne kadarki en büyük hava saldırılarından birini düzenledi.

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağından çarpıcı ‘mutlak butlan’ çıkışı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Siyasi partilerin kurultaylarıyla ilgili kararı ilçe seçim kurulu verir, Yüksek Seçim Kurulu onaylar. Tıpkı seçimlerde olduğu gibi bu son hukuki mercidir. Dolayısıyla seçim kurulunun verdiği kararı başka mahkeme bozamaz. Bu anayasal bir kuraldır, yasal bir kuraldır” dedi.