Sosyalist Enternasyonal ve kültürel hegemonya

Türkiye’de Sol ve Kültürel Hegemonya Üzerine Yeniden Bir Değerlendirme

Türkiye’de sosyalist enternasyonal konuları tartışılırken, güncel politik hadiseler ön plandadır. Ancak, toplantıda aşırı sağ ve popülist trendler ile neo-liberal ekonomi politikaları gibi ana temalar da tartışılabilirdi. İstanbul merkezli toplantıda, enternasyonalin dünya siyasetine etki edecek vizyon ve politik etkiden uzak olduğu görülmektedir.

Sol ve sosyalist kesimlerin enternasyonalin rolüne yönelik eleştirileri yanı sıra, CHP’nin bu yapı içindeki etkisi de tartışmalıdır. CHP Türkiye’de ilerleme ve sol yerine statüko ve direniş üzerine politika yürütmüştür.

Toplantıda en fazla gündeme gelen konulardan biri kültür politikalarıdır. Solun kültürel hegemonyasının sorgulanması, sağ ile sol arasındaki çizginin belirsizliğini ortaya koymaktadır.

TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL HEGEMONYA

Türkiye’de solun kültürel hegemonyası sorgulanmaktadır. Solun, Gramsci’nin tanımında belirttiği gibi, kültürel hegemonya tesis edemediği düşünülmektedir.

Eski ideolojiler üzerine inşa edilen kültürel politikalar, geniş kitlelere ulaşamamıştır. Solun devlet üzerindeki etkisi, istenilen “normal” kültürü oluşturamamıştır.

Solun, kültürel hegemonya oluşturmada başarısız olduğu düşünülmektedir. Kültürel hegemonya, rıza üzerine kuruludur ve rıza olmadan bir hegemonyadan bahsedilemez.

RETORİĞİN ŞEHVETİ

Günümüzde, solun kültür üzerindeki üstünlüğü sorgulanmaktadır. Solun tek silahının kültür olduğu düşünülse de, sağın güç araçlarının da dikkate alınması gerekmektedir.

Sosyalist enternasyonale katılan aktörlerin dünya siyasetini anlama yeteneksizlikleri, özcü tartışmalara neden olmaktadır. Bu tartışmalar genel olarak politik gerçekliği karşılayamamaktadır.

Related Posts

Dünya devi otomotiv markasında önemli gelişme! Maserati’nin satılması söz konusu

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden olan Stellantis, zayıf performans gösteren lüks otomobil markası Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri masaya yatırıyor. Şirket, Chrysler, Peugeot, Jeep ve Alfa Romeo gibi 14 markadan …

Bankaların mevduatı 1 haftada 722 milyar lira arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 13 Haziran haftasında 722 milyar lira artarak 23,7 trilyon liraya ulaştı. TL ve döviz hesaplarında yükseliş görülürken, tüketici kredileri de artış gösterdi.

CHP’li Kış: Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor!

CHP’li Kış, “Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor! Çünkü pazarda fiyatlar el yakıyor. Kirazın kilosu 600 lira olmuş; bu ülkede en büyük kâğıt para olan 200 TL ile yarım kilo kiraz alamıyorsunuz!” dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi Trabzon Limanı’na demirledi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılan sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayreddin Paşa”, Trabzon Limanı’na geldi.