EVRİN GÜVENDİK – Meclis Çocuğa Karşı Şiddet, İhmal ve İstismarı Araştırma Komisyonu, Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinledi.
Önce ikna, sonra tedbir
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, son dönemde topuk kanı taraması retlerinin önceki yıllara göre 5 kat arttığını, bunun nedeninin sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, internet sayfaları, sosyal medya aile grupları olduğunu söyledi. Reddeden aileler hakkında önce ikna görüşmeleri yapıldığını ancak reddin devam etmesi durumunda Çocuk Koruma Kanunu kapsamında sağlık tedbiri talep edildiğini aktaran Aydoğmuş, sosyal medyada paylaşılan yalan ve komplo teorilerini şöyle sıraladı:
– Yurt dışında mavi kan aranıyor, bu kanla iksir yapılıyor
– Topuk izleriyle bebekler kayıt altına alınıyor
– Genlerimizle oynanıyor
– Çocuklara hastalık damgası vurularak ömür boyu ilaca mahkum ediliyor
– Kısırlığa sebep oluyor
– Topuk kanlarını devlet para karşılığında yurt dışına satıyor
– Yenidoğanın ruh ve beden sağlığı üzerinde büyük tehdit oluşturuyor
– Bebeklerin duyduğu acı gelişme geriliğine, beyin hasarına sebep oluyor.
‘Tedbir kararı aldıramıyoruz’
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Hukuk ve Mevzuat Daire Başkanı Halil Şen de komisyonda yaptığı açıklamada, “Sağlık tedbirleri topuk kanı taraması ve aslında aşı retleri de buna dahil edilebilir. Daha önce Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tedbir kararlarını onaylıyordu fakat AYM ‘aşı bakımında kanuni eksikliğiniz var’ diyerek aşının zorunlu olamayacağı yönünde karar verdi. O tarihten sonra aşıyla ilgili tedbir kararlarını maalesef aldıramıyoruz. Ancak topuk kanı taramalarında kanunu altyapısı mevcut olduğu için sağlık tedbirlerini il sağlık müdürlüklerimiz talep ediyor. Mahkemelerimiz de sağlık tedbiri kararı veriyor. Ankara ve Adana’daki olay budur” bilgisini verdi.
More Stories
‘Kusursuz çıkana kadar devam’
Adliye bahçesi savaş alanına döndü: 3’ü polis 16 yaralı
İtalya’nın Arnavutluk’ta tuttuğu göçmenler geri getirilecek