Son dakika… Özgürlük Filosu’na müdahale: İrtibat kesildi! İsrail kararını duyurdu…

“`html

07:30
BM Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in alıkoyduğu Madleen gemisinin serbest bırakılmasını talep etti

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail tarafından 12 insan hakları aktivistinin alıkonulduğu Madleen gemisinin bir an önce serbest bırakılması çağrısını yaptı. Albanese, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla göndermeyi amaçlayan Madleen gemisinin “derhal serbest bırakılması gerektiğinin” altını çizdi.

BM Raportörü, “Her Akdeniz limanı, Gazze’ye yardım, dayanışma ve insanlık getiren teknelere kapı açmalıdır. Birlikte ilerleyerek, birlikte durdurulamaz hale gelecekler.” ifadelerini kullandı. Albanese, İsrail’in Gazze’deki insani krize yol açan abluka uygulamalarına dikkat çekerek, “Ablukayı kırmak, uluslararası toplum için yasal bir zorunluluk ve hepimiz için ahlaki bir görevdir.” değerlendirmesinde bulundu.

06:00
İsrail, Madleen gemisindeki aktivistlerin ülkelerine iade edileceğini açıkladı

İsrail, Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Madleen gemisinin İsrail’e götürüldüğünü ve gemide yer alan aktivistlerin ülkelerine geri gönderileceğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Madleen gemisindeki 12 aktivistin durumu hakkında bilgiler paylaşıldı.

Açıklamada, Madleen gemisinin Gazze Şeridi’ne yaklaşık 185 kilometre mesafedeki bir yerde alıkonulduğu belirtildi. İsrail Dışişleri, alıkonulan insan hakları savunucularının videolarını da yayınladı. Videoda kişilerin, İsrail ordusunun müdahalesinde yara almadıkları görüldüğü belirtildi.

05:00
“Kaptan, başka bir tekne yaklaşıyor dedi ve bağlantı kesildi”

BM Raportörü Francesca Albanese, X hesabından yaptığı paylaşımda, Madleen gemisinin kaptanıyla konuştuğunu ve geminin durdurulmasından kimsenin etkilenmediğini aktardı. Albanese, “Kaptan benimle telefonda konuşurken, ‘Başka bir tekne yaklaşıyor’ derken bağlantı kesildi.” şeklinde ifade etti.

Gemide, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Fransız Rima Hassan, Almanya’dan Yasemin Acar ile birlikte Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya’dan Thiago Avila, İspanya’dan Sergio Toribio, Hollanda’dan Marco van Rennes, Fransa’dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad gibi 12 kişi bulunmaktadır.

04:00
Gemide toplamda 12 kişi bulunmakta

Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition), Gazze’ye yönelik ablukayı kırmak amacıyla 1 Haziran’da, 18 metrelik yelkenli Madleen gemisini İtalya’nın Katanya şehrindeki San Giovanni Li Cuti Limanı’ndan hareket ettirmiştir. Aktivistler, İsrail ordusunun müdahale etmesi durumunda barışçıl yollarla direniş edeceklerini ve herhangi bir eyleme geçmeyeceklerini duyurdular.

Gemide yer alan 12 kişi arasında Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar ve diğer aktivistler bulunmaktadır.

03:00
İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, bağlantı kesildi

Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve 12 insan hakları savunucusunu taşıyan Madleen gemisine, İsrail ordusunun müdahale ettiği ve gemiyle bağlantının kesildiği bildirildi. Özgürlük Filosu Koalisyonu, Telegram hesabından yaptığı açıklamada gemideki durumla ilgili bilgiler verdi.

Yapılan açıklamada, “Madleen ile irtibatımız kesildi. İsrail ordusu, gemiye baskın düzenledi ve içindeki gönüllüleri alıkoydu.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, Gazze’deki insan hakları aktivistlerinin güvenliği için vatandaşı oldukları ülkelerin dışişleri bakanlıklarına baskı yapılması gerektiği vurgulandı.

Aktivist Yasemin Acar’ın paylaştığı kısa videoda, İsrail askeri olduğu düşünülen bir kişinin aktivistlere telefonlarını kapatmalarını söylediği belirtildi.

Canlı Anlatım Özeti

BM Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in alıkoyduğu Madleen gemisinin serbest bırakılması çağrısı yaptı

İsrail, Madleen gemisindeki aktivistlerin ülkelerine gönderileceğini açıkladı

“Kaptan başka bir tekne yaklaşıyor derken irtibat kesildi”

Gemide bulunan 12 kişi için son durum

İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti ve gemiyle iletişim kesildi

“`

Related Posts

İran-İsrail savaşında 10’uncu gün: İsrail gözünü Hürmüz Boğazı’na çevirdi İran gözdağı verdi, ‘Daha gelişmiş füzelerle vuracağız’

Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında 13 Haziran’da başlayan çatışmalar tam anlamıyla savaşa dönüştü. Demir Kubbe’nin yetersiz kaldığı saldırılarda Tel Aviv ve Hayfa ağır hasar gördü. İran, yalnızca İsrail’i değil, İsrail’e destek için gönderilen gemi ve uçakları da hedef alacaklarını bildirdi. Tahran başta olmak üzere birçok kritik noktayı hedef alan İsrail, gözünü Hürmüz Boğazı’na çevirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı kıyısında yer alan İran’ın Bender Abbas kentine saldırı düzenlendiği belirtildi. İran’ın bölgedeki gerginliğe yanıt olarak Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği ihtimali, küresel petrol piyasaları tarafından yakından izleniyor. İşte İsrail İran Savaşı’nda dakika dakika yaşanan gelişmeler…

ABD’de felaket: 3 kişi yaşamını yitirdi

Cass İlçe Şerifi Jesse Jahner, düzenlediği basın toplantısında, North Dakota’da gece kasırganın etkili olduğunu söyledi. Jahner, North Dakota’ya bağlı Enderlin kasabası civarında iki farklı bölgede 2 erkek ve 1 kadının kasırga nedeniyle hayatını …

Ekrem İmamoğlu’nun ‘Gerekirse imzalayın’ çıkışı sonrası Dilek İmamoğlu’ndan açıklama: ‘Kaybedecek vakit kalmadı’

Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, “Toplumun önde gelenlerine, hukukçulara, demokrasiyi savunan tüm partilere, iş dünyasına, sanatçılara, akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine, her bir vatandaşımıza sesleniyorum: Ülkemizin geleceği için kaybedecek zamanımız yok. Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz” açıklamasında bulundu.

Binlerce hacı Suudi Arabistan’da mahsur kaldı

İran-İsrail arasında devam eden savaş, bu ayın başında hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan’a gelmiş olan 12 bin 500 kadar hacının ülkede mahsur kalmasına neden oldu.

Rusya o tesisten personel çekiyor… Buşehr Santralı Çernobil olur mu

Rusya İran’daki tek nükleer tesis olan Buşehr’den çalışanlarını tahliye etme kararı aldı. Moskova’nın adımı “saldırı mı olacak” sorusunu gündeme getirirken, isabet alması halinde asıl nükleer felaket burada yaşanabilir.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Ayasofya Cumhurbaşkanımızın kararıyla özüne döndü

‘Ayasofya Fotoğrafları’ sergisine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu zengin mirasa dair envanter çalışmaları yaparak hem akademik hem de kültür-sanat içerikli bir külliyat oluşturduklarını söyledi. Bakan Ersoy, Ayasofya’nın 86 yıllık müze dönemi sonrası 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla özüne, kimliğine geri döndüğünü belirterek, “Ayasofya’yı aslî kimliğiyle ve bütün ihtişamıyla eksiksiz şekilde geleceğe taşımak için tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarını Bakanlık olarak bizler gururla ve şevkle yürütmekteyiz. Herkes bilsin ki Fatih’in emaneti emin ellerdedir.” dedi.