Milletin parasını yine buhar ettiler! Mehmet Şimşek’in ‘tasarrufu’ havada kaldı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi Hedeflerine Ulaşılamadı, Harcamalar Arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Mayıs 2023’te kamuoyuna duyurduğu “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulanamadı ve hedefler başarısız oldu. Ekonomist Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’nde yayımlanan analizine göre, kamunun tüketim harcamaları son bir yılda 404 milyar liraya yükselerek tasarruf hedeflerini aşmış durumda.

Tasarruf Hedefleri Gerçekleştirilemedi

Parasal sıkılaştırma politikalarının uygulanmaya başlanmasının ardından enflasyonu düşürmek için iç talebin kısıtlanması amaçlanmıştı. Fakat ne vatandaşlar tüketimi azalttı ne de kamu harcamalarını kıstı. Bu durum, tasarruf hedeflerinin gerçekleştirilemediğini gösteriyor. Kamunun tüketim malı, malzeme ve hizmet alımları bir yılda 404,3 milyar liraya ulaştı, önceki yıla göre artış oranı yüzde 63,3 olarak gerçekleşti.

TÜFE’ye göre 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 48,73 olduğu dönemde, kamu tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

Güvenlik Harcamaları Öne Çıkıyor

Kamunun tüketim harcamalarındaki en büyük artış savunma ve güvenlik kalemlerinde yaşandı. Silah, araç, teçhizat ve mühimmat alımları bir yılda yüzde 146 artarak 141,6 milyar liraya yükseldi. Yiyecek, içecek ve yem alımları için toplam 59,5 milyar lira harcanırken, kırtasiye, giyim, enerji ve tıbbi malzeme harcamalarında da artış gözlendi.

Kamuda Tasarruf Paketi Hedefleri

Geçen yıl açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde temel hedefler şöyle belirlenmişti:

  • Yeni bina alımı ve yapımı (deprem hariç) 3 yıl boyunca durdurulacaktı.
  • Araç alımı ve kiralama 3 yıl boyunca yapılmayacaktı.
  • Toplu taşıma olan yerlerde servis hizmetleri kaldırılacaktı.
  • Kamuda yalnızca emekli olanlar kadar yeni istihdam yapılacaktı.
  • Yurt dışı görevler, promosyonlar, plaket ve takvim dağıtımları sınırlandırılacaktı.
  • Mal ve hizmet alımlarında yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti hedeflenmişti.

Ancak son bir yılda gerçekleşen bütçe harcamaları, bu hedeflerin büyük ölçüde hayata geçirilemediğini ve kamu harcamalarında tasarruf sağlanamadığını gösteriyor.

Related Posts

Dünya devi otomotiv markasında önemli gelişme! Maserati’nin satılması söz konusu

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden olan Stellantis, zayıf performans gösteren lüks otomobil markası Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri masaya yatırıyor. Şirket, Chrysler, Peugeot, Jeep ve Alfa Romeo gibi 14 markadan …

Bankaların mevduatı 1 haftada 722 milyar lira arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 13 Haziran haftasında 722 milyar lira artarak 23,7 trilyon liraya ulaştı. TL ve döviz hesaplarında yükseliş görülürken, tüketici kredileri de artış gösterdi.

CHP’li Kış: Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor!

CHP’li Kış, “Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor! Çünkü pazarda fiyatlar el yakıyor. Kirazın kilosu 600 lira olmuş; bu ülkede en büyük kâğıt para olan 200 TL ile yarım kilo kiraz alamıyorsunuz!” dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi Trabzon Limanı’na demirledi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılan sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayreddin Paşa”, Trabzon Limanı’na geldi.