Mahfi Eğilmez: Ne krizi?

Mahfi Eğilmez: Ekonomide İvme Kaybı ve İşsizlik Artışı

Aylardır ekonominin iyiye gitmediğini, tek başına faizle çözüm bulunamayacağını, kamu kesimi israfını durdurmaya yönelik bir maliye politikası desteği olmadan işlerin iyiye değil kötüye gideceğini burada yazıyorum, sosyal medyada paylaşıyorum. Yüksek enflasyonun başlı başına bir kriz hali olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bazıları bu yazdıklarıma tepki olarak “ne krizi, kafeler, restoranlar tıklım tıklım dolu, yollar otomobil dolu, böyle kriz mi olur” diyor. Krizin esasen böyle bir şey olduğunu, yatırım yapıp para kazanmaktan umudunu kesenlerin eline geçen parayı kafelerde, restoranlarda yediğini yani kriz dönemlerinde hizmetlere talep artışı olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Tabii çoğunuzun da tanık olduğu üzere ya ben anlatamıyorum ya da bazıları anlamamakta direniyor.

Türk insanı için kriz referansı 2001 yılında yaşanan kriz oldu. İnsanlarımızın çoğu yüksek enflasyonun yanı sıra GSYH büyümesi düşer, küçülmeye döner yani slumpflasyon olgusu ortaya çıkar ve işsizlik ciddi biçimde artarsa ancak o zaman krizle karşı karşıya olduğunu düşünüyor.

Bugün TÜİK iki önemli veri açıkladı: 2025 ilk çeyrek GSYH sonuçları ve Nisan 2025 ayı itibarıyla işsizlik verileri.

Makroekonomik Durum ve İşsizlik Verileri

  • 2025 ilk çeyrekte GSYH büyüme oranı %2 olarak gerçekleşti.
  • Tarım kesimi %2 küçülürken sanayi kesimi %0 büyüme kaydetti.
  • Inşaat kesimi %7,3 büyüdü.
  • Hane halkı tüketim harcamaları %2 artarken, ihracat %0 ve ithalat %3 artış gösterdi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Nisan 2025 itibarıyla %8,6 olarak açıklandı. Geniş işsizlik oranı ise %32,2’ye yükseldi. Bu rakamlar, işsizlikte ciddi bir artışı gösteriyor ve ekonomideki dengesiz büyümenin işsizlik üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Gelecek ve Ekonomi Politikaları

Enflasyonun düşüşü ve işsizliğin artışıyla karşı karşıya olan Türkiye’nin, ekonomiyi dengelemek adına yeni politikalar izlemesi gerekebilir. Faiz politikasından ziyade, kredi destekleri, işgücü ödemelerine devlet desteği ve vergi indirimleri gibi adımlar atılabilir. Ancak bu adımların enflasyonu tekrar yükseltebileceği unutulmamalıdır.

Her dönemde büyüme ve işsizlik ile enflasyon arasındaki dengeyi sağlamak önemlidir. Enflasyonu kontrol altına almak, ekonomide istikrarı sağlamak adına temel bir adımdır ve dikkatle yönetilmelidir. Türkiye, doğru politikaları izlemedikçe ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır.

Related Posts

Dünya devi otomotiv markasında önemli gelişme! Maserati’nin satılması söz konusu

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden olan Stellantis, zayıf performans gösteren lüks otomobil markası Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri masaya yatırıyor. Şirket, Chrysler, Peugeot, Jeep ve Alfa Romeo gibi 14 markadan …

Bankaların mevduatı 1 haftada 722 milyar lira arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 13 Haziran haftasında 722 milyar lira artarak 23,7 trilyon liraya ulaştı. TL ve döviz hesaplarında yükseliş görülürken, tüketici kredileri de artış gösterdi.

CHP’li Kış: Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor!

CHP’li Kış, “Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor! Çünkü pazarda fiyatlar el yakıyor. Kirazın kilosu 600 lira olmuş; bu ülkede en büyük kâğıt para olan 200 TL ile yarım kilo kiraz alamıyorsunuz!” dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

‘Barbaros Hayreddin Paşa’ sismik araştırma gemisi Trabzon Limanı’na demirledi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) denizlerdeki petrol ile doğal gaz aramalarında kullanılan sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayreddin Paşa”, Trabzon Limanı’na geldi.