Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencileri Meme Kanseri Tedavisine Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Dr. Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında çalışan öğrenciler Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, kara lahananın meme kanseri hücresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı.

Meme Kanseri Hücre Canlılığını Yüzde 50 Azalttı

Yapılan çalışmalar sonucunda, karalahana özütünün üç günlük etkileşim sonunda meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 50’ye kadar düşürdüğü tespit edildi. Ayrıca, karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarında hücre canlılığında yüzde 120 artış sağladığı görüldü. 7 günlük süreçte ise karalahana özütü içeren jel biyomalzemelerin meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 30’a kadar azalttığı belirlendi.

Doğadan ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi yaklaşım, gelecekte kanser tedavisi alanında daha fazla araştırma ve klinik çalışmalarla hastalara güvenli ve etkili destekleyici çözümler sunmayı hedefliyor.

Karalahana projesini yönlendiren Karadenizli bilim insanları Dilay Fatoğlu ve Ayşe Nilay Seyhan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri üzerinde yapılan çalışmalar, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak projemizin özgünlüğü, bu bileşiklerin lokal ilaç salınım sistemleriyle bir araya getirilerek tedavi etkinliğinin artırıldığı bir model olmasıdır.”

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor