Bahar ve Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Artıyor

Gıda Zehirlenmeleri Artıyor: Uzmanların Uyarısı

Son dönemde gıda zehirlenme vakalarında ciddi bir artış gözleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, özellikle bahar ve yaz aylarında Salmonella bakterisinin çoğalması için uygun ortam oluştuğuna dikkat çekti.

Salmonella türü bakterilerin sebep olduğu gıda zehirlenmesinin başlıca kaynaklarının iyi pişmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta, süt, süt ürünleri ve mayonez gibi soslar olduğunu belirten Alver, bu bakterinin sağlık için ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Bakterinin bulaşma yolları arasında personel hijyenine dikkat edilmemesi, gıdaların yeterince pişirilmemesi, uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesi ve el hijyenine önem verilmemesi gibi faktörlerin yer aldığını ifade eden Alver, gıda zehirlenmesinin önlenmesi için denetimlerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Gıda zehirlenmelerinde sık görülen belirtiler arasında halsizlik, mide bulantısı, ateş, karın ağrısı, ishal ve krampların yer aldığını belirten Alver, bu belirtilerle karşılaşan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Salmonella vakalarının artış gösterdiği dönemlerde tavuk, et, sosis, yumurta, balık, mayonez gibi gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini belirten uzmanlar, gıda güvenliği konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemini vurguladılar.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir? 5 başlığa dikkat! Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?

Ülkeler arasında savaşa varan gerilimler nükleer santral sızıntıları gibi olaylar sonrasında en çok gündeme gelen “radyoaktif kirlenme” ile ilgili detaylar merak edilip araştırılıyor. En çok merak edilenler arasında ise “Radyoaktif kirlenmeye sebep olan en önemli faktör nedir?” ve “Radyoaktif kirlenme nasıl önlenir, etkiler nasıl azaltılır?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar…

ÖSYM’nin TOEFL ve IELTS standartlarındaki dil sınavı: e-TEP’nin ilk yapılacağı tarih belli oldu

ÖSYM’nin TOEFL ve IELTS standartlarındaki dil sınavı e-TEP’nin ilk uygulanmasının 19 Temmuz’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Okullarda etkinlik sayısı zirve yaptı

2024 yılında hayata geçirilen ortaokul öğrencilerinin sosyal etkinliklere katılımının da işlendiği yeni karne uygulamasıyla, öğrencilerin sosyal etkinliklere ilgisi arttı. 2024-2025 eğitim öğretim yılında düzenlenen etkinlik sayısı 7 milyonu aşarken toplam katılım ise 89 milyonu buldu.

“Bahar” dizisinden ayrılan oyuncular belli oldu

“Bahar” dizisinden ayrılan oyuncular belli oldu

YKS sona erdi: Öğrenciler soruları yorumladı!

YKS’nin ikinci oturumu AYT sona erdi. Adayların çoğu matematikte zorlandığını söylerken, bazıları sürenin yeterli olduğunu, bazıları ise zaman yönetiminde sıkıntı yaşadığını belirtti. Kimi sınavı kolay bulurken, kimine göre sorular oldukça zorluydu.

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ – 21 HAZİRAN CANLI || Samsun, Muğla ve Malatya’da korkutan depremler! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler Kandilli ve AFAD 21 Haziran listesi bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak saat 06.50’de Samsun’da 3.5 büyüklüğünde, saat 07.55’te Muğla’da 3.5 büyüklüğünde ve son olarak saat 10.48’de Malatya’da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre depremin büyüklüğü 3.6 olarak açıklandı.  Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 21 Haziran listesi…