Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

TCMB, Türk Lirasına Geçişi Teşvik Etmek İçin Yeni Düzenlemeler Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenlemeye gitti. Alınan kararlar arasında zorunlu karşılık oranlarından faiz uygulamalarına, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yer alıyor.

Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeye sahip yabancı para cinsi repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı ise 400 baz puan artırıldı. Bu düzenlemeyle kısa vadeli döviz cinsi kaynakların kullanımı sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca, TL mevduatların bankacılık sistemindeki ağırlığının artırılması hedefi doğrultusunda, tüzel kişilere ait TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bu bankalardan her ay söz konusu payı 0,3 puan artırmaları bekleniyor.

Öte yandan, TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi oranları da revize edildi. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü oranındaki ödeme oranı yüzde 86’ya yükseltildi. Bu adım, TL cinsinden kaynaklara olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

İhracat Gelirlerinde Yapılan Değişiklikler

İhracat gelirlerinin yurda getirilmesinde de yeni bir düzenleme yapıldı. İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye satılması gereken asgari oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi. Bu sayede, ihracat dövizlerinin ülke içinde kalma oranı artırılmış olacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerini TL’ye dönüştürmesini teşvik etmeye yönelik uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Mevcut destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Related Posts

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Dev zam yolda: Tabela oynayacak!

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarında değişime yol açarken ÖTV zammı da kapıda. Benzin, motorin ve LPG’ye otomatik zam geçişi olacak. 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14.61 olması tahmin edildiğinde, benzine 2.10, motorine 1.97 …

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.

Altın fiyatları için yeni hedef! Selçuk Geçer rakam verdi

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı açıklamada altın piyasasına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının agresif alımları ve yaklaşan Fed kararlarıyla birlikte altın fiyatlarının 3.500 dolar …

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.