‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Fıstık Alerjisi Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım Keşfedildi: Yetişkinlerde Duyarlılık Artışı Mümkün!

*** Okuyacağınız makale The Telegraph’tan derlenen çeviri bir çalışmadır.

King’s College London ve Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust’tan araştırmacılar, fıstık alerjisi doğrulanmış 18 hastayı tedavi etti. Her kişiye evde yemeleri için az miktarda fıstık unu verildi; bir tam fıstığın %0,5’inden %1’ine eşdeğer olacak şekilde başlandı. Bu doz kademeli olarak artırıldı ve 50-100 mg fıstık proteinini tolere edebildiklerinde deneklere tam fıstık, fıstık ezmesi veya fıstık ürünleri yemeye geçtiler. Çalışmanın sonunda, 18 katılımcıdan 12’si reaksiyon göstermeden beş tam fıstık yiyebildi. Oral immünoterapi olarak da bilinen, hastaları ağızdan alerjenin mikro dozlarına maruz bırakmak, zamanla bağışıklık tepkilerini azaltmaya yardımcı oldu.

‘Binlerce Kişiye Umuyt Veriyor’

Uzmanlar, denemenin alerjisi olan binlerce kişiye bir tedavi olabileceği konusunda “umut” verdiğini söylüyor. Alerji uzmanı Profesör Stephen Till, fıstık alerjisi olan yetişkinler ile ilgili veri ihtiyacımızın devam ettiğini belirtiyor, ancak bu çalışmanın umut vaat ettiğini söylüyor. Bulunan kanıtlar, genç ve çocuklarda yapılan çalışmalardan elde edilenlerle genel olarak uyumlu sonuçlar gösteriyor ve ikinci faz çalışmalarının, tedavinin yetişkinlerde etkili olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Till, gıda immünoterapisinin “kesinlikle çok yakın klinik gözetim altında yapılması gerektiğini” vurguladı.

Denemeye katılan Richard Lassiter, yaşamını değiştiren bu tedavi sayesinde neredeyse normal bir hayat yaşayabildiğini söylüyor. Eskiden fıstık yediğinde ciddi reaksiyonlar vermekteydi, ancak şu anda her sabah dört fıstık yemektedir.

Tatilde Dikkat!

Chris Brookes-Smith ise deneme sonunda, artık her gün dört fıstık yiyebildiğini ve bu sayede yaşam kalitesinin arttığını belirtiyor. Halk sağlığı bakanı Ashley Dalton, araştırmanın yaşamı tehdit eden alerjileri olan binlerce kişiye umut verdiğini ifade ediyor. Çalışmanın sonuçlarının bir “milat” olduğunu ve yetişkinlerde yaşam kalitesini geliştirebilecek bir yöntem sunduğunu belirten Profesör Lucy Chappell, çalışmanın sonuçlarının Allergy dergisinde 24 Nisan’da yayınlandığını duyurdu.

*** The Telegraph

*** Sağlık Editörü Michael Searles

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor